Kada je reč o nezi kože, mnogi od nas razumeju samo ono što je na površini. Možda mislite dok koristite prave proizvode i sredstva za čišćenje lica da će vaša koža ostati u netaknutom stanju, ali to nije uvek slučaj. Na vašu kožu i njeno stanje takođe utiču i procesi koji se odvijaju u dubljim slojevima, odnosno onim koji nisu vidljivi golim okom, a o njima takođe treba voditi računa i primenjivati adekvatnu negu.

Kada idete na konsultacije u apoteku koja ima analizator kože, možete dobiti najbolju preporuku i individualno rešenje jer ono što mi želimo je da vi razumete svoju kožu. Analizator kože pomoću inovativne tehnologije pruža uvid u objektivno i trenutno stanje, i idealan je dijagnostički alat za protokol nege koji garantuje rezultat.

Naša tema će biti epidermis kao površinski, gornji i spoljašnji sloj o kojem najviše znate budući da određene manifestacije koje prikazuje možete videti i dodirnuti i sami. U zavisnosti od regije, ovaj sloj može biti izuzetno tanak, naročito u regiji kao što su kapci i područje ispod očiju. U ovom sloju kože se ne nalazi rasprostranjena mreža krvnih i kapilarnih sudova, ne dolazi do snabdevanja krvlju, tako da kada uočite krv na vašem licu, ona ne potiče od površinske povrede, već je došlo do dubinskog oštećenja.

Epidermis je odgovoran za mnogobrojne različite procese koji se tiču kože, a neki od njih su:
– Stvaranje novih ćelija – ovaj proces se dešava na samom dnu epidermisa. Nakon sinteze, ćelije se transportuju ka površinskom delu kože, a zatim se ljušte. Potrebno je oko mesec dana za jedan ovaj ciklus
– Boja kože – u ovom sloju dolazi do sinteze melanina, pigmenta koji koži daje njene tonove
– Zaštitna funkcija – specifične ćelije epidermisa pružaju potporu imunološkom sistemu i pružaju zaštitu koži ali i celokupnom telu

Kao što vidite, epidermis igra veliku ulogu u vašoj koži, međutim, epidermis je mnogo složeniji budući da se sastoji od pet različitih slojeva. Svaki od ovih slojeva obavlja drugačiju funkciju za našu kožu, kako bi ona uvek izgledala sveže i zdravo.

1. Rožnati sloj – Stratum corneum
Ovo je sloj koji je na samoj površini. Sadrži oko 20 podslojeva pljosnatih, mrtvih ćelija u zavisnosti od toga gde se koža nalazi u telu. Te mrtve ćelije se redovno otpuštaju u procesu deskvamacije. Takođe, u ovom sloju su smeštene pore znojnih žlezda i otvori lojnih žlezda. Ćelije u rožnatom sloju su povezane epidermalnim lipidima koji su od osnovne važnosti za formiranje zaštitne barijere i očuvanje vlažnosti. Njegova osnovna funkcija je zaštita od infekcija, patogenih mikroorganizama, bakterija, toksina, dehidratacije i drugih stresnih faktora.

2. Čisti sloj – Stratum lucidum
Ovaj sloj je izuzetno tanak i proziran. Sastoji se od mnogih mnogih mrtvih ćelija kože, gusto zbijenih i pljosnatih koje se međusobno ne razliku jedna od druge. Koristeći analizator kože, u mogućnosti smo da vidimo ovaj sloj pod snažnim uvećanjem ovog uređaja.

3. Granulozni sloj – Stratum granulosum
Ovaj sloj se smatra slojem hidrolizacije budući da održava kožu hidriranom i sprečava gubitak vlažnosti. Počinje i proces keratinizacije, gde ćelije proizvode čvrste granule koje kako se kreću ka napred se pretvaraju u keratin i epidermalne lipide.

4. Spinozni sloj – Stratum spinosum
Važan sloj epidermisa jer pomaže u održavanju fleksibilnosti, kao i koži da izdrži različita trenja poput ogrebotina, tj pruža koži neophodnu snagu. U ovom delu, keranociti proizvode keratin, proteinska vlakna koja dobijaju vretenasti oblik.

5. Bazalni sloj – Stratum basle
Najdublji sloj epidermisa gde se stvaraju nove ćelije, keranociti, koji se mogu transportovati ka gornjem, površinskom sloju. Ovaj proces je osnova za funkcionisanje epidermis.

Epidermis kao sloj kože koji je najvidljiviji vama i drugima, posebno je odgovoran za zaštitu i hidrataciju. Ovaj sloj je prekriven emulzijom vode i lipida – hidrolipidni film koji održava gipkost i deluje kao dodatna barijera pri zaštiti.

Aparat za analizu kože vam omogućava tehnološki napredak, uslugu koja vas ističe i pruža liderski status. Konsultaciju podižete na viši nivo i o koži možete reći mnogo više, ne samo objašnjavanjem, već i pokazivanjem.
Ukoliko ste neko ko želi da pruži najbolju uslugu svojim pacijentima, ili sa druge strane gledano, osoba koja želi da o svojoj koži brine najbolji mogući način, posetite apoteku koji u svom radu koristi prave i najefikasnije alate, kao što je analizator kože.