Mnoštvo proizvoda redom krasi police u apotekama, drogerijama, salonima, estetskim i dermatološkim centrima, a njima svojstven zajednički cilj je kategorisan na zaštitu, hidrtaciju ili efekat podmlađivanja vaše kože. Različiti su mehanizmi delovanja i tako neki popunjavaju, dok određeni vlaže kožu. Činjenica je da svi ostvaruju efekat na kožnu barijeru.

Ali koja je tačno vaša kožna barijera, koja je njena svrha i uloga, kao i šta sve može naneti štetne efekte?

U ovom tekstu ćemo vam odgovoriti na ta pitanja, pomoći da razumete osnovne procese i fiziološku funkciju i istražiti korake koje možete preduzeti da zaštitite i obnovite ovaj vitalni odbrambeni sloj.

Koža, kao naš najveći organ, sastoji se od više različitih slojeva od kojih svaki obavlja važne funkcije u zaštiti celokupnog organizma.

Najudaljeniji sloj, nazvan stratum corneum, sastoji se od ćelija kože koje se nazivaju korneociti. Korneociti su međusobno povezani pomoću lipida i to zapravo predstavlja kožnu barijeru.

Unutrašnjost ćelije sadrži keratin i prirodne faktore vlažnosti, dok lipidni sloj sadrži holesterol, masne kiseline i ceramide.

Kožna barijera obavlja vitalnu funkciju i podrazumeva „opnu“ koja sprečava prodor egzogenih štetnih uticaja i patogenih mikroorganizama. Pored toga, kožna barijera sprečava gubitak vlažnosti i potpunu dehidrataciju.

Vaša kožna barijera je od suštinskog značaja za dobro zdravlje i mora biti zaštićena kako bi pravilno funkcionisala.

Budući da je koža svakodnevno izložena brojnim endogenim i egzogenim faktorima, sve to može uticati na njenu funkciju, a neki od faktora su:
– okruženje (previše vlažno ili suviše suvo)
– alergeni, iritanti i zagađivači
– prekomerno izlaganje suncu
– alkalni deterdženti i sapuni
– izloženost jakim hemikalijama
– previše pilinga ili preterano pranje
– steroidi
– psihološki uticaj
– genetski faktori  (sklonost određenim kožnim oboljenjima poput atopijskog dermatitisa i psorijaze)

Kožna barijera je blago kisele pH vrednosti što pomaže u stvaranju svojevrsnog pufera koji sprečava rast i kolonizaciju patogenih bakterija, virusa i gljivica koje mogu oštetiti vašu kožu i dovesti do infekcija i drugih stanja kože.

Veoma je važno očuvati pH vrednost kože, naročito pri postojanju rana jer je fiziološka kisela sredina neophodna za mnoge biološke interakcije u procesu zarastanja.
Ponekad zdravstveno stanje poput dijabetesa ili inkontinencije može promeniti kiselost vaše kože, oslabivši ovaj pufer.

Kako možete znati da li je vaša kožna barijera oštećena?

Kada vaša kožna barijera ne funkcioniše pravilno, možda ćete biti skloniji razvoju sledećih simptoma i stanja kože:

– suva, ljuskava koža
– svrab, iritacije, crvenilo
– pigmentne promene
– akne
– osetljiva ili inflamatorna područja
– bakterijske, virusne ili gljivične infekcije kože

S obzirom na važnost održavanja kožne barijere i kiselog omotača, navodimo strategije koje Vam mogu pomoći u očuvanju:

1. Pojednostavite rutinu nege
Ako svakodnevno izvodite komplikovani režim pri vašoj rutini nege kože koji uključuje mnoštvo proizvoda, možda nehotice oslabite funkciju kožne barijere.

2. Prilagodite metodologiju pilinga
Obratite pažnju kako vaša koža reaguje na metod pilinga koji koristite budući da neke vrste pilinga i četki mogu privremeno oštetiti vašu kožnu barijeru.

3. Obratite pažnju na pH
Nežni kiseli omotač vaše kože iznosi oko pH 5,7. Ali pH nekih proizvoda za kožu može se kretati od 3,7, pa sve do 8,2 što može uticati na fiziološku vrednost.
Zato je preporuka koristiti „koži identične proizvode“ čiji pH je blizu prirodnog pH vaše kože.
Održavanje pH vrednosti kože vam može pomoći da se zaštitite od stanja kože kao što su dermatitis, ihtioza, akne i infekcije Candida albicans.

4. Potražite formulacije koje uključuju ceramide
Ceramidi su voštani lipidi koji se nalaze u posebno visokim koncentracijama u rožnatom sloju kože. Oni su ključni za zdravo funkcionisanje vaše kožne barijere i održavanje njenog strukturnog integriteta.
Istraživanja su pokazala da proizvodi koji sadrže pseudo-ceramide mogu pomoći u poboljšanju stanja suvoće, crvenila i svraba.

Od mnogobrojnih funkcija kožne barijere, glavna je odbrambena uloga i zaštita od svega čemu smo svakodnevno izloženi. Podrazumevajući da je svako od nas zasebna individua, neophodno je individualno pristupiti problematici i tretiranju ili samom održavanju prirodne barijerne funkcije. Upotrebom analizatora kože u vašoj apoteci, pružate klijentima mogućnost da kao prvi korak utvrde objektivno stanje i sam tip kože.  Nakon toga im možete preporučiti proizvode shodno individualnim potrebama. Ova usluga vas ističe i pruža liderski status! #PROapoteka

Održavanje zdravlja mnogo je više od kozmetičke brige.