Vitamin A poseduje dugu istoriju koja datira još od starog Egipta, ali i Hipokrata i pored brojnih blagodeti i pozitivnih uticaja, može ostvariti i one negativne, toksične efekte kada je u pitanju naš organizam. Zato ćemo u narednom tekstu predstaviti sve značajne informacije o njemu.

Fiziološke funkcije
• Ovaj vitamin je esencijalan za niz biohemijskih i fizioloških procesa, a svoje delovanje ostvaruje kao retinal (nastaje tokom lake oksidacije retinola u retinol). U malim količinama je prisutan u obliku retinske kiseline koja ima značajnu funkciju u rastu i deobi ćelija.
• Deo je vidnog pigmenta (purpura) rodopsina – složena belančevina koja se nalazi u fotoreceptorima retine (štapići i čepići) i sintetiše u mraku, zbog toga vitamin A ima izuzetnu ulogu u funkciji čula vida.
• Vitamin A, kao retinol, ima značajnu funkciju u reprodukciji
• Značajan je za normalno funkcionisanje imunog sistema
• Beta karoten (prekursor retinala, retinola i retinske kiseline) je provitamin i svoju biološku aktivnost ostvaruje kao značajan antioksidans

Potrebe za vitaminom A
Preporučene RDA vrednosti kod osoba starijih od 11 godina su:
– kod osoba muškog pola: 1000 mikro grama (3300 IU)
– kod osoba ženskog pola: 800 mikro grama (2640 IU)
* U posebnim fiziološkim stanjima poput trudnoće i laktcije, potrebno je povećati unos : +200 mikro grama, odnosno +400 mikro grama

Namirnice koje sadrže vitamin A: jetra (goveđa, svinjska, pileća), neobrano mleko, puter, tamno zeleno i obojeno povrće i voće

Deficit vitamina A:
Neke od manifestacija i posledice koje se javljaju usled deficita su: noćno slepilo, oštećenja oka, promene na koži, zastoj u rastu i podložnost infekcijama.
Mere koje možete preduzeti radi sprečavanja deficita podrazumevaju:
1. Savetovanje o pravilnom izboru namirnica
2. Suplementacija
3. Fortifikacija i obogaćivanje namirnica

Suficit vitamina A:
Posebnu pažnju treba obratiti na toksičnost vitamina A, budući da u trudnoći usled teratogenog efekta nikako nisu preporučene doze iznad onih koje su dnevno preporučene – zameniti ga u suplementima za trudnice sa karitenom!!
Takođe, neki dodatni toksični efekti ubrajaju oštećenje jetre, dermatitis, kraste, glavobolju, znojenje, umor.
Važno je znati da karoteni nemaju toksične efekte već mogu izazvati prolazne pigmentne promene na koži.

Vitamin A kao zaštitnik kože i tkiva:
Pored svih prethodno navedenih značajnih informacija, moramo napomenuti ulogu koja dodatno doprinosi epitetu „čuveni“ ovog vitamina. Vitamin A je neophodan koži u svakom obliku čineći je blistavom, zategnutom i prirodno lepom.

Vitamin A za kožu neophodan je za razmenu materija u ćelijama i za funkcionisanje celokupnog organizma. Ovaj mehanizam delovanja zapravo doprinosi esencijalnoj funkciji vitamina A i činjenici da naša tkiva ne mogu bez njega.
On pomaže u celularnoj regeneraciji i obnovi tkiva koja čine kožu i veoma je važan sastojak bez kojeg koža ne može. Ukoliko vam ovaj vitamin nedostaje, promene na koži će biti manifestne i vidljive, a problematika će obuhvatati kožu koja je hrapava i suva i nije glatka i prijatna na dodir.

Ukoliko imate u svom organizmu dovoljnu koncentraciju vitamina A, to će uticati na izjednačavanje tena, izgled lica sa prirodnom i blistavom bojom, bore će se vidno smanjiti, koža će biti pročišćena od akni i od infekcija, a takođe se lice štiti od UV zraka.

Primena u vašoj PRO apoteci:
Kada je u pitanju organizam kao funkcionalna celina, shvatamo značaj celovitog pristupa pri rešavanju individualne problematike kod svakog pacijenta. U tome možete koristiti dijagnostički alat poput aparata za analizu kože i uređaja za utvrđivanje nivoa vitamina i minerala u telu.
Nakon analize kože, dobićete izveštaj trenutnog stanja i tipa kože, a zatim možete odrediti pomoću uređaja Vitastiq PRO status vitamina i minerala kod pacijenta.
Kako je reč o vitaminu A kao uzročniku brojnih problema kada je u pitanju koža kao naš najveći organ, nakon pregleda stanja kože i određivanja njegovog nivoa u organizmu, možete dati adekvatnu preporuku preparata i formulacije, kao i neophodne doze i koncentracije ovog vitamina, kako u vidu suplementacije, tako i u proizvodima za negu kože.

Konsultacija pri kojoj ćete dati sve informacije od značaja za zdravlje i vaši dijagnostički alati za sveobuhvatan pristup, zaista će pružiti liderski status vašoj apoteci ~ #PROapoteka.