Ako pratite redovno naš blog i teme koje obrađujemo, uočićete da se ovaj put nastavljamo na temu koja je započeta pre nekoliko nedelja. Tada smo opisali detaljnije karakteristike i predstavili vam epidermis – sloj kože koji je vidljiv golim okom i predstavlja prvu liniju odbrane. Međutim, koža kao naš najveći organ je izuzetno složene anatomske građe i pored epidermisa je sačinjena od još dva sloja. Govorimo o dermisu i hipodermisu kojih možda niste svesni jer ih ne možete dodirnuti i videti prilikom pogleda u ogledalo, ali zato su tu naši dijagnostički sistemi i napredna tehnologija koja je specijalno dizajnirana da pogledate stanje kože na mikroskopskom nivou i što je još važnije da razumete svoju kožu.

Dalje nastavljamo edukaciju o drugom sloju naše kože – dermisu, kao i praktičnom značaju našeg analizatora kože.

Funkcije dermisa:

1. Produkcija znoja- u ovom sloju kože se nalaze znojne žlezde i samim tim se stvara znoj koji se transportuje putem sitnih cevčica i ispušta putem pora. Tokom ovog procesa se oslobađaju toksini i održava se optimalna temperatura, što znojenje čini neophodnim i važnim.

2. Senzacije- u ovom sloju kože su prisutni nervni završeci i na taj način dolazi do stvaranja osećaja dodira. Takođe, u slučaju bola, povrede, osećaja oštrog predmeta ili pak mekog i prijatnog, nervni završeci šalju signale do mozga i dolazi do manifestacije osećaja. Ukoliko imate problem sa alergijama, svrabom i crvenilom koji vas muče nastaju upravo zbog ovog neurogenog uticaja dermisa.

3. Rast kose- u ovom sloju je prisutan koren dlake. Dodatno, prisutnost korena dlake pruža i osećaj koji se stvara kada se naježimo, budući da je vezan za mišić čijim spazmom se javlja navedena senzacija.

4. Produkcija sebuma- u dermisu se nalaze žlezde koje produkuju lipidni sloj vaše kožne barijere koja pored zaštitne funkcije, čini da vaša koža bude meka, svilenkasta i glatka. Balansiran i optimalan nivo hidratacije i lipidnog sloja je važan za fiziološko stanje. Međutim, usled prekomerne produkcije sebuma, javlja se problematika masne kože koja sa sobom nosi prisutne akne, proširene pore i nepoželjan sjaj na čitavom licu ili pak samo na T zoni ukoliko se radi o kombinovanom tipu kože. Takođe, nije dobro ni kada vaša koža uopšte ne produkuje lipidni nivo, jer tada govorimo o stanju dehidrirane kože i njenim manifestacijama poput peckanja, svraba, osećaja nelagodnosti, suvoće i prevremenog starenja.
Ovde možemo podvući značaj sveobuhvatne analize kože sa našim analizatorima jer prvi korak upravo podrazumeva utvrđivanje objektivnog tipa kože i formiranje plana nege shodno individualnim potrebama!

5. Produkcija krvi- u ovom sloju se nalaze krvni sudovi, pa tako kada se povredite, krv koja se pojavi rezultat je oštećenja krvnih sudova u dermisu kože.

Podslojevi dermisa

Dermis ili korijum je debeo, čvrst i elastičan sloj kože koji se nalazi ispod spoljnog sloja, epidermisa. Dermis se smatra najtežim delom kože i sastavljen je od dva podsloja koji imaju različitu namenu i funkciju:

• Donji sloj (ili stratum reticulare): duboka, debela oblast koja formira fluidnu granicu sa potkožnim tkivom.

Ovaj sloj dermisa pruža čvrstinu i elastičnu komponentu u našoj koži, odnosno ova funkcija omogućava da se koža vrati u prvobitno stanje nakon štipanja ili zaglavljivanja između nekih predmeta. U ovom podsloju dermisa se nalaze i znojne i lojne žlezde.

• Gornji sloj (ili stratum papillare): formira definisanu, talasastu granicu sa epidermisom.

Ovaj sloj dermisa je izuzetno važan jer sadrži sve hranljive materije koje su epidermisu potrebne. Hranljive materije pomažu u stvaranju keranocita- ćelija kože. Takođe, papilarni sloj omogućava način na koji vaše telo prilagođava temperaturu vaše kože, a to utiče na naše telo u celini.
Za mehanizam kojim se ovo ostvaruje su zaduženi krvji sudovi koji se nalaze u ovom sloju dermisa. Ovi krvni sudovi ne samo da regulišu temperaturu kože, već pomažu i u uklanjanju neželjenih materija koje bi inače štetno uticale na same keratinocite. Pored navedenih efekata, krvni sudovi dermisa su zaduženi i za crvenilo koje se javlja prilikom osećaja uzbuđenosti ili kada se posramimo, budući da se ovaj efekat javlja usled njihove vazodilatacije.

Praktični značaj aparata za analizu kože:
Kao što vidite, dermis je izuzetno važan sloj naše kože dajući joj čvrstinu i pružajući zaštitu od različitih egzogenih faktora, dodatno koži daje elastičnost i komponente koje čine hidro-lipidnu barijeru.

Pomoću naših dijagnostičkih sistema možemo pogledati stanje dermisa i njegove vitalne funkcije određivanjem parametara hidratacije, nivoa sebuma i elastičnosti kože, i takođe možemo pogledati stanje na mikroskopskom nivou pomoću kamere aparata. Ovo pruža mogućnost diferencijacije stanja kože i daljeg formiranja pristupa shodno individualnim potrebama.

Zapamtite da je koža važan sastojak vašeg tela, njegov najveći organ i želite da je negujete što je bolje moguće!