Dva slova u nazivu reči a toliki uticaj na našu kožu… pH. Kakav uticaj ostvaruje na našu kožu, kako proizvodi koje koristimo tokom nege utiču na ovaj parametar, kako se postiže ravnotežno stanje i na još mnogo postojećih pitanja ćemo pružiti odgovor, ali najpre počnimo od toga šta je zapravo.

Šta je pH?
Izraz „pH“ se odnosi na „potencijal vodonika“. Tiče se aktivnosti vodonikovog jona (joni su molekuli koji nose pozitivno ili negativno naelektrisanje) u vodenom rastvoru. Vodonik čini dve trećine molekula vode, pri čemu je formula za vodu H20, odnosno dva molekula vodonika plus molekul kiseonika.
PH rastvora označen je numeričkom skalom koja se kreće od 0-14. Sve ispod 7 (što je pH neutralno) smatra se kiselim, dok se sve sa pH većim od 7 smatra alkalnim. Na primer, limunov sok ima pH 2 – veoma kiseo, dok amonijak ima pH 12, koji je visoko alkalan.

Važno je znati da, iako razlike između pH brojeva mogu izgledati male normalnom matematikom, pH skala je logaritamska, a ne linearna. To znači da desetostruko povećanje pomnoženo sa 10 razdvaja svaki pH broj. Zbog toga je pH 3 ustvari 100 puta snažniji od pH 5.

Koji je pH kože?
Istraživanja o pH rasponu kože navode različite vrednosti ali prikupljena istraživanja pokazuju da je prosečni pH kože 4,7. Određene različitosti podrazumevaju da muška koža ima tendenciju da bude kiselija od ženske i iako se pH kože povećava sa godinama, ona ostaje kisela. Kada se rodimo, naša koža ima neutralni pH koji postaje kiseo u roku od nekoliko nedelja od rođenja.

Koža na svojoj površini ima zaštitni film koji je poznat kao njegov kiseli omotač. Ovaj omotač ima vitalnu funkciju interferirajući sa prirodnim sastojcima kože kao što su keramidi, holesterol, enzimi, znoj, pa čak i vlastito ulje naše kože kako bi zaštitila površinu kože, ali i oni dubinski slojevi kože od egzogenih faktora.
Kiseli pH kože takođe ima ulogu u održavanju nežnog, uravnoteženog mikrobioma, budući da se na ovaj način sprečava ji otežava razmnožavanje štetnih, patogenih mikroorganizama, a omogućava razvoj pogodnih materija.

Kako pH utiče na kožu ?
Učestalo narušavanje pH vrednosti kože u velikoj meri može dovesti do nastanka ili pogoršanja postojećih problema, uključujući česte poremećaje kože i onaj suv, zategnut osećaj od pranja sa sredstvima poput tečnih sapuna koji su uglavnom alkalne pH vrednosti.

Da bi izbegli probleme, mnogi ljudi traže pH uravnotežene proizvode za negu kože, ali nisu svi proizvodi obeleženi njihovim pH nivoima. Međutim, većina proizvoda za negu kože koji se ispiraju, kao i oni koji se ne ispiraju, imaju uravnoteženu pH vrednost. Tehnolozi u proizvodnji kozmetičkih preparata su svesni uticaja pH vrednosti proizvoda za negu kože na našu kožu, pa obično preduzimaju formulacione korake kako bi osigurali ravnotežu.

Termin „pH uravnotežen“ se odnosi na proizvode formulisane sa pH koji spada u opseg normalne, zdrave kože. Taj opseg se najčešće navodi između pH 4 i pH 7. Iako je tačno da neki proizvodi za negu kože imaju pH vrednosti van ovog opsega, u većini slučajeva to nije razlog za zabrinutost.

Koža se prirodno izjednačava sa fiziološkim pH obično u roku od sat vremena. Prema istraživanju zapravo je i korisno koristiti proizvode koji imaju kiselu pH vrednost, budući da se na taj način koža stimuliše da proizvodi ključne supstance, neophodne kako bi koža izgledala glatko, elastično i hidrirano.
Međutim, upotreba visoko kiselih (pH 2,5 ili nižih) ili alkalnih (pH 8 ili većih) proizvoda uzrokuje značajnije poremećaje pH kože, pa je potrebno duže vreme da se koža normalizuje i dovede u balansirano stanje.
Tokom ovog dodatnog perioda, koža je osetljiva na brojne faktore i može doći do pojave različitih manifestacija poput akni, znakova ekcema, crvenilo i osetljivosti kože. Zato svakodnevna upotreba ovih proizvoda vidljivo i progresivno oštećuje kožu.

Možete li spojiti proizvode za negu kože sa različitim nivoima pH?

Često pitanje koje se postavlja podrazumeva da li se mogu spojiti proizvodi sa različitim nivoima pH vrednosti radi brige da li će međusobna interakcija prouzrokovati inhibiciju efekata. Odgovor je da ne morate čekati određeni vremenski interval između proizvoda, budući da jednom kada se uspostavi pH vrednost proizvoda na bazi vode, ona će se zadržati unutar tog opsega čak i kada se primenjuje istovremeno sa proizvodima izvan tog opsega pH. To je zato što su sastojci koji se koriste da bi utvrdili pH vrednost proizvoda dovoljno jaki da ga zadrže u željenom opsegu, bez obzira na to što istovremeno primenite.
U uslovima normalne upotrebe hemijski je nemoguće da proizvodi sa višim pH učine proizvod od nižeg pH neefikasnim, a takođe je i obrnuto. Možete steći vidljive blagodati koje pružaju svi ovi sastojci, nema potrebe da prilagođavate svoju rutinu!

Da biste pH određenog proizvoda pomerili iz njegovog opsega ili da bi on značajno promenio pH ostalih proizvoda, potrebno je da dodate dosta vode (što podrazumeva više jona vodonika), toplote i vremena (govorimo o periodu odnekoliko dana).

Uticaj toplote na pH vrednost

PH proizvoda se može menjati kako se menja temperatura. Pri porastu temperature, voda u rastvoru stvara više molekula vodonika.

Protokol nege
Budući da je naša filozofija rada zasnovana na celovitom pristupu, pružamo vam individualna rešenja i za ovu problematiku kože. Kao prvi korak u protokolu nege, utvrdite objektivno stanje kože klijenta.
▪︎ Uređaj kompanije Courage Khazaka, MC 1000, pruža mogućnost nadogradnje na osnovni softver sondom koja određuje upravo pH kože. Ovaj parametar vam može pomoći u svim navedenim segmentima ovog teksta.

Proizvodi za regulaciju pH kože

Reviderm proizvodi za regulaciju pH kože sadrže kao aktivni sastojak Kerabionic, koji je specijalno patentiran i zaštićen sastojak sa osnovnim zadatkom da uspostavi pH balansirano stanje kože.
Efekti koji se postižu primenom:
• normalizacija kožne flore
• stimulacija sinteze ceramida
• stabilizacija kožne barijere
• regulacija permeabilnosti kože
• povećana elastičnost kože
Ovaj aktivni sastojak se nalazi u proizvodima: REVIDERM pH Manager, pH manager forte, pH manager forte plus.

pH manager sa Kerabionic regulacijom je najvažniji zaštitni mehanizam hidro-lipidne barijere, doprinosi stabilizaciji kože i postiže efekat zaglađivanja, a pH vrednost koju ima iznosi 4,8.

Preporuku adekvatne nege i protokol za vašu problematiku kože potražite u svom omiljenom REVIDERM centru.

Učinite da se osećate prijatno u svojoj koži!