Kako bi sprečili štetne posledice koje nastaju usled efekta i delovanja sunčevih zraka, kao najvažniji faktor na koji možemo uticati lično, navodimo prevenciju. Jedan od načina da prevenirate oštećenja kože je određivanje njenog tipa i primena odgovarajuće zaštite shodno individualnom stanju i potrebama.

Fitzpatrikova skala je izuzetno poznat sistem klasifikacije koji datira još od 1975. godine, a razvio ga je doktor medicine Thomas Fitzpatrick. Ova šestostepena skala fototipova kože je svoju primenu pronašla najviše u proceni rizika od fotooštećenja kože. Takođe, koristi i kako bismo odredili kojem tipu naša koža pripada na osnovu čega možemo odrediti stepen rizika i osetljivosti na UV zrake, kao i rizik od nastanka neželjenih manifestacija u vidu fleka, hiperpigmentacionih promena ili pak pojave bora usled delovanja sunčevih zraka.

Sadašnja Fitzpatrickova skala sadrži šest tipova počevši od ekstremno svetle kože (tip I) do veoma tamne ( tip VI).

• Tip I- koža koja uvek izgori I nikad ne tamni na Suncu
• Tip II – često izgori, teško tamni na Suncu
• Tip III- ponekad izgori, ponekad tamni na Suncu
• Tip IV- retko izgori, dobro tamni na Suncu
• Tip V- skoro nikad ne izgori, lako tamni na Suncu
• Tip VI- nikad ne izgori, veoma tamni na Suncu

Na internetu možete pronaći brojne upitnike pomoću kojih se dobija odgovor o fototipu kože, ali referentan i objektivan način određivanja je pomoću analizatora kože.

Uticaj fototipa kože na proces starenja

Dobro je poznato da ne starimo svi istom brzinom i na isti način.
Klasifikacija o fototipu se ne odnosi samo na pripadnike bele rase već su skalom od 1-6 obuhvaćeni pripadnici svih rasa na planeti.
Dobro je poznato da pojedine nacije čuvaju mladolikost do duboke starosti dok drugim narodima to baš i ne polazi za rukom.
Iako je starenje prirodan proces i pogađa svaki tip kože, njegovi znakovi mogu imati dosta veze sa etničkom pripadnošću.
Znaci starenja su blaži i javljaju se kasnije na koži tamnijeg fototipa. Ovo je radi toga što tamnija koža sadrži više melanina i bolje je zaštićena od UV zraka. Staračke pege su među prvim znacima fotostarenja kože.
Svetliji fototipovi kože starenje manifestuju u vidu finih linija i bora. Na tamnoj koži, starenje se manifestuje dubokim borama, pre svega nazolabijalnim borama.
Kako koža stari na njoj se može pojaviti povećan broj hiperkeratoza. Ovo je posebno uobičajeno kod pripadnika istočno azijskih naroda.
Neke nepravilnosti su prosto uobičajene za određeni fototip kože. Na primer, benigne lezije koje se pojavljuju svuda po licu su jedinstvene za tamnu kožu i javljaju se na licu 30% afro-američke populacije .
Svi tipovi kože podležu istim promenama u vidu gubitka volumena. Ipak, neki znaci starenja se razlikuju od jednog do drugog fototipa. Na primer, severnoevropske žene vremenom dobijaju bore dok azijatkinje imaju više problema sa hiperpigmentacijama.

• Svetla koža, fototip I-II i/ili osetljiva koža je mnogo sklonija boranju i ranije stari nego tamniji fototip V-VI.

• Fototip III je sklon neujednačenosti tena ali sporije stari od drugih fototipova.

Fototip i nega kože

Izbor pravilne nege kože sa akcentom na lice, vrat i dekolte nije ni malo lak zadatak i poznavanje vašeg fototipa je samo jedna informacija više koja će vam pomoći u izboru idealne rutine i preparata. Svi tipovi kože zahtevaju stalnu zaštitu od Sunca ali je nivo zaštite različit u skladu sa fototipom kože.
Kako su svetliji tipovi kože su skloniji boranju, ukoliko ste u kategoriji prva dva fototipa kože, vaš prioritet je krema protiv bora. Takođe, budući da su tipovi I i II osetljivi i skloni iritacijama, birajte proizvode koji neće doprineti pojavi manifestacija u vidu peckanja i svraba.
Ukoliko imate tamniju kožu, češći problem su hiperpigmentacije. Potrebno je da budete vrlo obazrivi sa hemijskim pilinzima i laserskim tretmanima kože zbog rizika od postnflamatornih hiperpigmentacija.

Značaj fototipa kože u rutini nege

Na osnovu Fitzpatrikove skale tipova kože, uopšteno se mogu predvideti tretmani laserom ili hemijskim pilingom. Takođe, određivanje fototipa kože je važno i dermatolozima kada je potrebna primena fototerapije nekih kožnih oboljenja kao što su psorijaza i ekcem.

Nakon što smo sagledali važnost fototipa kože iz brojnih aspekata, naročito kada shvatimo važnost potrebe uvažavanja individualnih karakteristika svakog tipa kože ponaosob, preporučujemo vam da posetite svoju omiljenu #PROapoteku kako bi dobili objektivnu informaciju o vašem tipu i nezi shodno stanju i potrebama.