Kako smo u prethodnim tekstovima opisali funkcije slojeva kože epidermisa i dermisa, u ovoj temi koja se odnosi na seriju blogova sa tim fokusom, opisaćemo funkciju i poslednjeg u nizu sloja kože- hipodermisa. Sada kada slikovito možete razumeti vašu kožu u celini, primenu možete iskoristiti i tokom svakodnevne rutine nege.

Dakle, naša današnja tema je završni sloj naše kože, nevidljiv golim okom, potkožna masnoća, poznata i kao hipodermis, a njegove glavne karakteristike su:
– Ovaj sloj kože je najdublji iznutra i njegovu glavnu komponentu predstavljaju lipidi i vezivno tkivo koje ima ulogu u zaštiti krvnih sudova i nerava
– Ovaj sloj kože ima ulogu u regulaciji telesne temperatura
– Ovaj sloj ima tendenciju da bude deblji, ali debljina je različita kod svake osobe individualno

Hipodermis ima više podslojeva.
Istaknutiji je u područjima poput butina, gluteusa i stomaka, ali je prisutan u čitavom telu

Funkcije hipodermisa

Vezivna funkcija – ovaj sloj kože ima mnoštvo tkiva koja se prikače za dermis i koja pomažu dermisu da se poveže za ostale mišiće i kosti

Potporna funkcija – krvni sudovi i nervi koji se primarno stvaraju u dermisu se slivaju u hipodermis, a zatim putuju ostatkom tela. Kako se krvni sudovi spuštaju prema ovom sloju, oni takođe postaju sve veći

Regulatorna funkcija – ovaj sloj je odgovoran za održavanje vašeg tela na odgovarajućoj, optimalnoj temperaturi.
Hipodermis održava temperaturu u balansiranom stanju i sprečava osećaj prekomerne toplote ili hladnoće tokom bilo kog trenutka. Ovu funkciju postiže pomoću krvnih sudova i nervnih završetaka koji se nalaze u ovom sloju. Izuzetak kada hipodermis možda neće moći da izvrši ovu funkciju je stanje kada ste bolesni i imate povišenu telesnu temperaturu.

Depo lipida – iako kada čujete reč masti, vaša prva asocijacija je negativna, višak masnoće u koži je način na koji ste zaštićeni od padova i povreda. Ovaj dodatni sloj masti, poznat kao jastučići, štiti vaše kosti i mišiće od ekstremnih trauma.

Hipodermis predstavlja jedinog zaštitnika vaših unutrašnjih organa i mišića, te se može zamisliti poput barijere. Takođe, ovaj sloj štiti vašu kožu i čitavo telo od različitih patogena.

Kako starimo, ovaj sloj kože postaje tanji, što povećava rizik od hipotermije i drugih ekstremnih simptoma koji podrazumevaju gubitak ove funkcije. Smanjenje ovog sloja ne samo da stvara poteškoće u kontroli temperature, već utiče i na to koliko naše telo produkuje znoj.

Dodatno, ovaj sloj kože je neophodan pri najekstremnijoj situaciji koja podrazumeva preživljavanje budući da predstavlja dodatni energetski depo sa matetijama koje organizam može krajnje iskoristiti.

Primena u #PROpharmacy apoteci

Kako je bitno razumeti sve aspekte i slojeve kože tako da možete proceniti individualnu važnost za vas u brojnim segmentima, tako vam današnjom temom u potpunosti pružamo pogled ka funkcionalnoj važnosti u teorijskom smislu dok onaj mikroskopski nivo možete potražiti u svojoj omiljenoj apoteci koja ima uslugu analize kože.
Naši analizatori kože vam mogu reći ne samo kakva stanja kože imate, već i odakle potiču. Oni će prikazati vaše slojeve kože uvećane, a vaš farmaceut će moći da ih posmatra u realnom vremenu. Naši analizatori kože menjaju aspekat nege jer želimo da imate najlepšu, blistavu i pre svega zdravu kožu.

*Ukoliko ste apoteka koja želi da podigne svoj nivo usluge na ekspertski nivo, ponudu modela dijagnostičkih sistema možete pronaći na našem web sajtu ili nas kontaktirajte i zakažite vaš open day i prezentaciju uređaja.