Jedna od najčešće korišćenih reči u beauty svetu i farmaceuskoj industriju tokom perioda kada kožu izlažemo sunčevim zracima, a naša današnja tema – SPF. Otkrivamo vam šta je zapravo, definiciju pojma i primenu u #PROpharmacy apotekama.

SPF je mera koliko je sunčeve energije (UV zračenja) potrebno za stvaranje opekotina na zaštićenoj koži, odnosno koži koja ima kremu sa zaštitnim faktorom, u odnosu na količinu sunčeve energije potrebne za stvaranje opekotina na nezaštićenoj koži. Kako je vrednost SPF viša, povećava se i sama zaštita od opekotina i svih neželjenih uticaja koju sunčevi zraci ostavljaju na našoj koži.

Vrednost SPF nije direktno povezan sa vremenom sunčeve izloženosti, već sa količinom sunčeve izloženosti i to je jedna od najčešćih zabluda u ovom segmentu, gde osobe misle kako npr. vrednost 15 predstavlja broj časova bezbedne izloženosti.

Iako je količina solarne energije povezana sa vremenom izloženosti suncu, postoje i drugi faktori koji utiču na količinu solarne energije. Na primer:
• intenzitet sunčeve energije utiče na količinu izloženosti
• vreme izloženosti – potrebno je manje vremena da se izloži istoj količini sunčeve energije u podne u poređenju sa ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, jer je sunce intenzivnije u podne u odnosu na druga vremena
• geografski položaj – veći intenzitet sunčevih zraka se javlja na manjim geografskim širinama.
• oblačnost – budući da oblaci apsorbuju sunčevu energiju, sunčani intenzitet je uglavnom veći tokom vedrih dana

Pored navedenih, postoji i niz drugih faktora koji utiču na količinu sunčeve energije kojoj je individua izložena:

• tip kože
• količina nanešene kreme za sunčanje – veća količina nanetih proizvoda rezultuje manjom apsorpcijom sunčeve energije
• učestalost ponovnoj izloženosti
• učestalost ponovnog nanošenja preparata – presudni faktor za ograničavanje apsorpcije sunčevog zračenja, budući da se u zavisnosti od uslova izloženosti vremenom smanjuje efikasnost
• ten kože – svetlija put apsorbuje više sunčeve energije od tamnije pri istim uslovima izloženosti
• aktivnosti osobe – npr. plivanje, ili pak fizička aktivnost zahtevaju ponovnu primenu

Dakle, zbog različitih faktora koji utiču na količinu sunčevog zračenja, broj koji označava SPF ne odražava vreme na suncu, odnosno, SPF ne služi kao obaveštenje o vremenu koje možete provesti na suncu bez posledica u vidu crvenila, iritacija, opekotina. SPF je relativna mera količine zaštite od sunčevih zraka koju pružaju kreme za sunčanje koje sadrže zaštitni faktor. Numerička vrednost služi kao informacija ali i mogućnost da se uporedi nivo zaštite od opekotina, gde npr kreme sa SPF 30 evidentno pružaju veći nivo zaštite od onih sa SPF 15.

Primena u #PROpharmacy apoteci

Kao klijent i posetilac neke od apoteka koje sadrže dijagnostički alat za sveobuhvatnu analizu kože, možete dobiti uvid u detaljno stanje i potrebe vaše kože. Shodno tome, dobijate i savet o proizvodima za negu namenjenim individualno vama, čime ste sigurni da vaša rutina nege obuhvata sve ono što je koži zaista i neophodno. Zato pre odlaska na letovanje, potražite savet u omiljenoj #PROpharmacy apoteci a stanje vaše kože i rezultate primenjene nege potražite i uverite se u njih i nakon svog odmora uradivši analizu nakon određenog vremenskog intervala.