Kada bi vas pitali da li koristite kremu koja sadrži SPF tokom letnjeg perioda, verujem da bi odgovor 99% ispitanika bio potvrdan. Ali šta bi se desilo kada bi to isto pitanje postavili u kontekstu kose? Verovatno negativan odgovor koji bi dali u vama budi pitanje mogu li uopšte UV zraci da oštete naše vlasište i kosu… odgovor je definitivno DA!

Većina nas tokom leta kao godišnjeg doba u okviru svoje rutine nege koristi proizvode koji će zaštiti kožu od oštećenja. Ali podjednako ista većina nas nije svesna da i kosa ima iste potrebe. Kako na kosi ne osećamo fizičke manifestacije poput onih koje alarmira naša koža, o istoj zaštiti ne vodimo računa. Iz tog razloga govorimo o ovoj temi, budući da UV zraci i te kako mogu oštetiti našu kosu i značajno uticati na teksturu, elastičnost i boju direktnim oštećenjem zaštitnog lipidnog sloja vaše kose, degradacijom unutrašnje strukture proteina, kao i pigmenta kose. Takođe, navodimo i povezanost suvoće sa oštećenjem od UV zraka, usled njihovog podsticanja slobodnih radikala koji deluju unutar kutikula čineći kosu dehidriranom.

Mehanizam oštećenja
Kao što smo već rekli, svetlo u ultraljubičastom spektru, uključujući UVA i UVB svetlo, može ozbiljno oštetiti kosu.
Radiološke osobine ovog spektra mogu uništiti pojedinačne vlasi, folikule koji proizvode dlaku , rastaviti proteinske veze (delujući na sjaj i kvalitet dlake), izbledeti boju kose. Većina štetnih efekata koje sunce uzrokuje je jednostavno zbog isparavanja prirodnih ulja koja održavaju vlasište zdravim i sjajnim. Izlaganje toploti i direktnom UV zračenju dovodi do toga da mnoga od ovih ulja ispare sa vaših vlasišta, oduzimajući vlagu i prirodni sjaj vašoj kosi. To može dovesti do toga da kosa postane suva, krhka i lomljiva u kratkom roku, ali može i ozbiljno da zaustavi budući rast ako se ne kontroliše. Radijacija UV svetla vremenom izvlači dodatnu vlažnost iz vlasišta, ali i prirodno zaustavlja proizvodnju novih kutikula kose i dovodi do oštećenja pora u folikulu dlake.
UVA / UVB zraci menjaju pigment u lancima folikula, tako da gubitak boje može biti značajan. Navodimo primer o kojem možete razmisliti i uporediti situaciju… Da li ste ikada primetili da zavese na prozorima, nameštaj, vrata ili bilo koji predmet u blizini sunčeve svetlosti vremenom bledi? Isto to se dešava i sa kosom. UV zraci vremenom oštećuju proteinske i keratinske veze koje su u velikoj meri ono što vašoj kosi daje fleksibilnost, otpornost na kovrdžanje i pucanje, snagu i sjaj.

Uticaj na lipide
Zdrave vlasi imaju prirodni, spoljašnji lipidni sloj koji služi kao barijera i zaštita od egzogenih faktora. Kada UVA i UVB zraci oštete lipidni sloj vaše kose i razbiju ovu barijeru, dolazi do gubitka vlažnosti i funkcije „lakoće kretanja“. Rezultat je dehidracija, kovrdžanje, tupost, gubitak prirodnog „zamaha i njihanja“.

Uticaj na proteine
UV oštećenje ne utiče samo na površinu već može oslabiti i unutrašnju strukturu proteina vaše kose. Glavni sastojak koji drži kosu zajedno je keratin – ključ elastičnosti i snage. Dugotrajno oštećenje ovih proteina UV zracima čini kosu slabom i sklonu lomljenju i pucanju vrhova.

Uticaj na pigment
UV zraci mogu oštetiti boju vaše kose, bilo da je prirodna ili hemijski obrađena. Ovaj uticaj nastaje usled oštećenja melanina koji se raspada i raspršuje pa kosa postaje svetlija.
Kod hemijski obojene kose, efekat se ostvaruje modifikacijom i degradacijom molekula boje.

#hairtips : Kako zaštititi kosu?
Osim preparata koji su specijalno namenjeni zaštiti, navodimo i nekoliko saveta koji mogu biti korisni:
~ nosite šešir,
~ uradite tretman dubinske hidratacije vlasišta,
~ koristite proizvode sa UV filterima,
~ isperite kosu nakon izlaska iz vode kada ste na moru,
~ koristite povremeno maske za regeneraciju,
~ nanosite prirodna ulja,
~ koristite preparate za zaštitu kose od oštećenja ~

Kada govorimo o preparatima za kosu, uvek podvlačimo značaj individualnog pristupa nezi usled različitosti među individuama. Zato je važno da koristite proizvode shodno vašim potrebama. U apoteci koja koristi uslugu pregleda kose i skalpa pomoću dijagnostičkog sistema, nakon pregleda na mikroskopskom nivou, dobijate detaljnu analizu i preporuku shodno trenutnom stanju. Zato, sada kada ste otkrili da je i vaša kosa izložena štetnom uticaju sunca, stavite šešir i požurite u najbližu #PROpharmacy apoteku ☺