Polazite li i vi od verovanja da su krajevi kose najvažniji za zdrav izgled celokupne kose, kao i da ukoliko skratite krajeve rešavate problem? Zabuna nastaje kada i nakon redovnog šišanja kosa ne raste željeno, ili pak samo stanje kose ostane isto. To nas dovodi do istine da iako je briga o krajevima korisna, celokupno zdravlje počinje od skalpa. Zbog toga, u nastavku ćemo navesti korisne informacije kako bi uz zdravo vlasište postigli željenu, odnosno najbolju moguću kosu.

Šta je zapravo skalp?

Skalp je sloj kože na glavi iz kojeg raste kosa. Zamislite ga kao bazu i osnovu odakle vaša kosa dobija hranjive materije i vitamine kako bi mogla da postane jača, zdravija i duža. Česta je pojava zanemarivanja samog skalpa tokom potrage za zdravijom kosom.

Struktura vlasišta

Skalp je meko tkivo koje se sastoji od pet različitih slojeva unutar kojih rastu folikuli dlake i dostižu svoj vrhunac kroz samu dlaku.

Slojevi skalpa su:
– koža,
– vezivno tkivo,
– epikranijalna aponeurozu,
– labavo areolarno vezivno tkivo i
– perikranijum.

Kako normalno izgleda skalp?

Sam izgled skalpa se uglavnom zanemaruje jer je retko vidljiv golim okom, odnosno prekriven je samom kosom. Međutim, izgled skalpa može varirati u zavisnosti od nege i stanja u kome se skalp nalazi.

Normalno i zdravo vlasište ne bi trebalo da ima ljuspice ili perut, niti previše masnoće i nepravilnih formilacija, niti crvenila i bilo kakvih iritacija. Zdravo vlasište stvara uslove zdrave kose i stimulacije rasta.

U kojim stanjima se može naći vlasište?

Stanja kože glave variraju od ekstremnih do umerenih slučajeva i mogu se ispoljiti drugačije kod svake osobe individualno. Međutim, postoje tri uobičajena stanja koja se mogu lečiti kako bi se postiglo zdravije vlasište.

1. Suva, iritirana koža glave

Ovo stanje kože glave se može ispoljiti u obliku ljuspica i peruti, i može se manifestovati u vidu razdražljivosti i iritabilnosti skalpa
Dešava se kada kosa ne zadržava dovoljno vlage ili kada vlasište ne proizvodi dovoljno vlage. Ovo se može dogoditi usled egzogenih faktora poput klime ili životne sredine u kojoj se živi, čestih pranja ili drugih uzroka kao što su zdravstveni uslovi.
Klima u kojoj osoba živi u velikoj meri utiče na prirodno stanje kose, tako da ako neko živi u suvom okruženju, to može prouzrokovati da kosa bude ili izgleda suvo i lomljivo.
Često pranje kose takođe može dovesti do toga da kosa izgubi svoju prirodnu vlažnost i često može naneti više štete vašoj kosi nego koristi.
Zdravstvena stanja kao što su ekcem i psorijaza takođe mogu uzrokovati da vlasište postane suvo, iritirano i perutanje.

2. Masno, seboreično vlasište

Ovo stanje se javlja usled prekomerne produkcije sebuma i treba ga razdvojiti od masne kose trećeg dana od pranja koja se vremenom mastila
Kosa izgleda masno, prljavo i mokro čak i nakon što je sveže oprana.
Masna koža glave takođe može povećati pojavu peruti i akni, što može izazvati pojavu iritacija.

3. Iritabilno vlasište

Može se manifestovati pojavom akni ili peruti, svrabom i crvenilom
Pojava peruti je moguća usled odbacivanja izumrlih ćelija od strane kože glave
Ovo nadražajno stanje može nastati i usled gljivičnih infekcija, ili upotrebe ulja i određenih proizvoda za kosu.
Stalni svrab i iritacija vlasišta mogu podstaći opadanje kose, što može dovesti do povećanja gubitka kose.

Kako možete saznati koje je vaše stanje skalpa i kako da pristupite nezi?

Da biste saznali koje stanje vlasišta imate i kako ga lečiti, preporučuje se da uradite analizu skalpa. Analiza vlasišta je važna za bolje utvrđivanje zdravlja vašeg vlasišta, kako biste detaljnije sagledali problem i pronašli rešenje.

Analizatori kompanije Aram Huvis nude savršen alat za analizu skalpa.

Parametri analize:

– Status gubitka kose

– Status kože glave

– Gustina kose

– Keratin

– Osetljivost

– Debljina dlake

– Status pora dlake

– Kutikul

Zadovoljite klijente odličnim performansama, preciznošću, jasnim fotografijama.

Dodajte inovaciju na inovaciju. Postanite #PROcentar